Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Δελτίο τύπου | ΛΟΥΜΠΕΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑΚΙ του Roberto Bolano


 ROBERTO BOLAÑO


ΛΟΥΜΠΕΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑΚΙ


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΡΙΤΩΝ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ





Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Μάιος 2018
Αριθμός σελίδων: 128, Τιμή: 11 ,90 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-338-3




«Παρότι σύντομο, το Λούμπεν μυθιστορηματάκι είναι ένα από τα πιο μεθυστικά βιβλία του Μπολάνιο. Οι εμμονές, οι ασάφειες και το ανοιχτό τέλος του αντανακλούν τόσο την πρωταγωνίστριά του όσο και τον ίδιο τον συγγραφέα του, που τον καθιστούν αδιαμφισβήτητο τεχνίτη της φόρμας, οποιασδήποτε φόρμας».
– JUAN VIDAL, συγγραφέας, NPR Books

«Ένα κείμενο έξυπνου ρεαλισμού, που αποφεύγει κάθε είδους κήρυγμα. Εδώ μέσα χτυπά χωρίς να γίνεται αντιληπτή η συναισθηματική οξύνοια του καλύτερου Μπολάνιο».
El Ps


Το Λούμπεν μυθιστορηματάκι είναι το τελευταίο έργο που εξέδωσε ο Μπολάνιο προτού πεθάνει.
«Τώρα είμαι μητέρα και είμαι επίσης παντρεμένη γυναίκα, αλλά δεν πάει πολύς καιρός που ήμουν εγκληματίας» : Με αυτά τα λόγια αρχίζει η Μπιάνκα την ιστορία της σκληρής ενηλικίωσής της στη Ρώμη. Έπειτα από τον πρόωρο θάνατο των γονιών της σ’ ένα τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα, η Μπιάνκα, λίγο μεγαλύτερη από έφηβη, πρωταγωνίστρια και φωνή μέσω της οποίας εκτυλίσσεται η αφήγηση, ανακαλύπτει τον εαυτό της στο χείλος της αβύσσου της αδιάφορης ύπαρξής της, ενώ κατευθύνεται νομοτελειακά προς ένα δρόμο ο οποίος δεν οδηγεί σε κανένα μέλλον. Περνά τον καιρό της λούζοντας, βάφοντας και κουρεύοντας μαλλιά, ενώ ο μικρότερος αδελφός της μπλέκει με δύο άτομα αμφιβόλου ηθικής στο γυμναστήριο όπου δουλεύει. Η εμφάνιση των δύο μυστηριωδών αντρών θα δώσει την ευκαιρία να σχεδιάσουν ένα έγκλημα που θα μπορούσε να τους γλιτώσει από τις οικονομικές δυσχέρειες: Η μικρή περιουσία ενός ηλικιωμένου και τυφλού ηθοποιού, που είχε παίξει στο παρελθόν το ρόλο του Μασίστα σε ταινίες και είχε κερδίσει τον τίτλο του Μίστερ Ιταλία, ύστερα του Μίστερ Ευρώπη και τέλος του Μίστερ Κόσμος, θα μπορούσε να αποτελέσει την έξοδο διαφυγής που θα τους οδηγούσε κάπου, οπουδήποτε, αλλά πάντως κάπου. Η Μπιάνκα υποτίθεται ότι πηγαίνει στο σπίτι του για να ανακαλύψει πού έχει κρυμμένο το χρηματοκιβώτιό του, σύντομα όμως εμπλέκεται σε μια σαδομαζοχιστική σχέση και δημιουργείται ένας απροσδόκητος δεσμός. «Αλλά όταν προσπαθούσα να φανταστώ ολόκληρη τη ζωή μου μαζί του δεν έβλεπα τίποτα : μια εικόνα άδεια, ο τοίχος ενός ακατοίκητου δωματίου, αμνησία, λοβοτομή, το σώμα μου διαλυμένο σε κομμάτια ». Σε τί μπορεί να ελπίζει από τη στιγμή που έχει παραιτηθεί από κάθε ελπίδα ; Για πόσο ;

--------------------

«Το Λούμπεν μυθιστορηματάκι είναι τολμηρό και όμορφο, μια ήρεμη καταιγίδα που μας θυμίζει πόσο ευχάριστο είναι να διαβάζεις την οικεία γραφή του Μπολάνιο». 
- Revista Rocinante

«Ο Μπολάνιο είναι πάντα αναζωογονητικό ανάγνωσμα, γιατί όσα διηγείται δεν είναι ποτέ αυτά που φαίνονται».
- RANDY ROSENTHAL, Tweed's Magazine 

«Ο Μπολάνιo έχει περάσει στους αθάνατους».                                                
The Washington Post

«Το καλύτερο κόλπο του Μπολάνιο και το καλύτερο δώρο του, απ’ όλα». Gawker

«Τί να πει κανείς για τον Μπολάνιο; Ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς μας, πραγματικός κολοσσός».    
– JUNOT DÍAZ, συγγραφέας, καθηγητής δημιουργικής γραφής
στο MIT και λογοτεχνικός συντάκτης στο Boston Review.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΠΟΛΑΝΙΟ (1953-2003), Χιλιανός συγγραφέας, έγραψε διηγήματα : Τηλεφωνήματα (Άγρα, 2009), Πουτάνες φόνισσες ( Άγρα, 2008)· μυθιστορήματα : Συμβουλές από έναν μαθητή του Μόρρισον σε έναν φανατικό του Τζόυς (σε συνεργασία με τον A.G. Porta), Το παγοδρόμιο (Άγρα, 2016), Η ναζιστική λογοτεχνία στην Αμερική (Άγρα, 2014), Μακρινό αστέρι, Οι άγριοι ντετέκτιβ, Φυλαχτό (Άγρα, 2013), 2666 (Άγρα, 2011), Το Τρίτο Ράιχ (Άγρα, 2013)· ποίηση : Reinventar el amor, La Universidad Desconocida, Los perros romanticos, El último salvaje,Tres · αλλά και μη μυθοπλαστικά βιβλία με κριτικές και δοκίμια για τη λογοτεχνία (Entre paréntesis). Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους ισπανόφωνους λογοτέχνες.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
© ALLEN FRAME, courtesy of Gitterman Gallery, Νέα Υόρκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου