Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Δελτίο τύπου | ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΥΧΗ του Διονύση Καψάλη



ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΥΧΗ

ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΟΚΙΜΙΑ

«ΑΦΟΒΩΣ» – ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΗΛΙΟΥ
ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΥΧΗ – ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΕΛΕΦΑΝΤΗ
ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ – ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ
Δ.Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ – ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΟΥ ΑΔΙΑΚΟΠΟΥ ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΥ


Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Μάρτιος 2018
Αριθμός σελίδων : 64, Τιμή : 9,00 Ευρώ
ISBN: 978-960-505-324-6



Ποιά είναι η δική μας αντίδραση απέναντι στην αρχαία τραγωδία; [...] Ο Ναπολέων είχε πει στον Γκαίτε πως ό,τι ήταν το πεπρωμένο για τον αρχαίο κόσμο ήταν η πολιτική για τον νεότερο, και ο Μπενζαμέν Κονστάν έλεγε πως η σημασία του υπερφυσικού στην αρχαία τραγωδία θα μπορούσε να μεταφερθεί στο νεότερο θέατρο μόνο με πολιτικούς όρους. [...] Η αρχαία τραγωδία αρνείται να παρουσιάσει ανθρώπινα όντα ιδανικά εναρμονισμένα με τον κόσμο τους, και δεν έχει χώρο για έναν κόσμο ο οποίος, αν γινόταν επαρκώς κατανοητός, θα μπορούσε να μας διδάξει πώς να εναρμονιστούμε με αυτόν. Υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα σε αυτό που είναι ο τραγικός ήρωας [...] και στους τρόπους με τους οποίους επενεργεί πάνω του αυτός ο κόσμος. Σε ορισμένες περιπτώσεις το χάσμα αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε με όρους σύγκρουσης ανάμεσα σε ανθρώπινους σκοπούς διαφορετικούς μεταξύ τους. Σε άλλες περιπτώσεις δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πλήρως και δεν ελέγχεται. Αυτό μπορεί να ισχύει εξίσου για την κοινωνική πραγματικότητα και για έναν κόσμο που περιέχει υπερφυσικές πραγματικότητες. Η αλληλεπίδραση του ήρωα [...] με δυνάμεις, δομές ή καταστάσεις που μπορούν να τον καταστρέψουν μπορεί να διατηρεί τη σημασία της χωρίς την παρουσία θεών ή χρησμών.
- BERNARD WILLIAMS, Αιδώς και ανάγκη (1993)


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο Διονύσης Καψάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε κλασική και αγγλική φιλολογία στις ΗΠΑ (1970-1974) και νεοελληνική φιλολογία στο Λονδίνο (1981-1984), όπου επίσης δίδαξε για δύο χρόνια.
Από το 1978 έχει δημοσιεύσει εικοσιένα ποιητικά βιβλία (όλα, εκτός του πρώτου, στις Εκδόσεις Άγρα), επτά τόμους με δοκίμια, μια επιλογή από τα Σονέτα του Σαίξπηρ, ποιήματα της Έμιλυ Ντίκινσον και του Κόλεριτζ, χαϊκού του Ίσσα και του Μπασό, το Χειμωνιάτικο ταξίδι του Β. Μύλλερ, τον Έρωτα του ποιητή του Χάινε, κ.ά. Μετέφρασε για το θέατρο τα έργα του Σαίξπηρ Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ο βασιλιάς ΛηρΟθέλλοςΌνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Περικλής και Άμλετ.
Εργάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, όπου, από τον Νοέμβριο του 1999, κατέχει τη θέση του διευθυντή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου